Life coaching:

Ce este life-coachingul si cum te poate ajuta un Life Coach?

“ Coachingul este un proces ce se desfasoara intre client si coach, proces ce provoaca gandirea si creativitatea, ce il inspira pe client in directia maximizarii propriului potential personal si profesional.”  – definitie data de ICF ( INTERNATIONAL COACH FEDERATION).

 

Coaching-ul este despre schimbare, despre îmbunatațire, despre ce ai cu adevarat nevoie, despre autoimplire, despre performanța, totul personalizat, cu tine în centru, in funcție de capacitațile tale, de abilitațile tale, de situația în care te afli.

Sesiunea de life-coaching este o intalnire prorpiu-zisa intre client si coach, este un dialog in care te voi asculta, ma voi focusa cu prezenta 100% pe ceea ce ai de spus prin cuvinte, gesturi, pozitie corporala, emotii, mimica si gesturi, iar ulterior iti voi adresa intrebari deschise in legatura cu ce anume iti doresti, in legatura cu modalitatile prin care poti ajunge acolo unde iti doresti, te voi sustine sa iti faci un plan de actiune pentru a-ti atinge obiectivele, si te voi sustine pe parcursul acestui drum de la punctul A ( unde te afli acum, situatia prezenta) la punctul B ( situatii din viitor unde iti doresti sa ajungi, atingerea obiectivului tau).

 

Astfel ca prin sesiunile de life-coaching vei invata sa:

 

  • Te concentrezi pe ceea ce poti face mai bine in loc de focusarea pe greseli
  • Inveti strategii si modalitati diferite de a actiona decat ceea ce ai facut deja si ai vazut ca nu a functionat
  • Te focalizezi pe obtinerea de rezultate
  • Inveti sa te autocorectezi descoperind cum sa iti schimbi propriul comportament si devii autoproductiv prin crearea propriilor raspunsuri si intrebari
  • Te redescoperi, iti creezi noi identitati si noi planuri de viitor
  • Intelegi mai clar care iti sunt asteptarile de la viata, telul, viziunea si scopul vietii tale
  • Descoperi cum sa depasesti starile de blocaj sau autosabotaj care apar in viata personala si/sau profesionala iar eu iti sunt alaturi ca sa te sprijin si sa te incurajez in calatoria ta spre schimbare, sa te ajut sa te concentrezi si sa te provoc spre schimbare
  • Obtii mai multa claritate in gandire si executie
  • Iti sunt alaturi pentru a te ajuta sa te responsabilizezi, motivezi sis a actionezi in directia dorita  de tine
  • Iti largesti orizontul de informatii, idei si solutii disponibile
  • Iti imbunatatesti capacitatea de concentrare si de luare a deciziilor
  • Recunosti si gestionezi eficient stressul
  • Dobandesti aptitudini de comunicare, de leadership, de planificare si delegare
  • Castigi usurinta in stabilirea prioritatilor si planificarii
  • Iti cresti siguranta si increderea in fortele proprii
  • Reusesti sa solutionezi efficient conflictele personale si profesionale
  • Devii mai constient de noile posibilitati si astfel poti face alegeri mai bune si in cunostinta de cauza.

Cand si cum te poate ajuta un Life- Coach?

  1. Atunci cand NU stii ce vrei – prin intrebarile deschise si non-judecative pe care ti le adreseaza coachul poti obtine claritate asupra a ceea ce este valoros pentru tine in viata, asupra perspective si directiei tale, asupra nevoilor si dorintelor tale.
  2. Atunci cand stii ce vrei, dar nu stii care este calea pe care sa o urmezi si cum sa ajungi acolo unde vreiPoți sa știi exact ce vrei, dar sa fii confuz asupra cailor pe care trebuie sa le alegi. In aceasta etapa un coach te va sprijini sa-ți clarifici optiunile, sa generezi noi opțiuni și sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine. Calea o alegi tu si nu o allege coachul pentru tine. Stiu ca pare simplu, însa poate ai experimentat situația asta și tu și ai ramas blocat în ”indecizie”  sau “amanare” zile, saptămâni, luni, uneori chiar și ani.
  3. Știi calea pe care vrei sa o urmezi, iar un coach te sprijina sa-ți faci un plan – odata ce cunoști destinația și ti-e clara si calea,  este momentul sa treci la acțiune. Un coach bun te ajuta sa-ți definești planul, sa-ți definești pașii de acțiune, sa estimezi riscurile, sa estimezi timpii de implementare sau eventualele obstacole.
  4. Știi ce-ai de făcut, însă pur și simplu nu o faci – Este o mare diferența intre a ști ce sa faci și a si face acel lucru.  De cate ori ști ce ai de facut, dar dintr-un motiv sau altul nu o faci și amani? Sunt amanari de-o zi, amanari de luni sau de ani. Cu cat mai delicata e situația cu atat mai probabila devine o amanare și chiar daca stii cu claritate ce ai de facut, nu acționezi în consecinta. In aceasta etapa a procesului, coachul te poate ajuta sa iti clarifici blocajul, care uneori poate fi o teama de esec, o lipsa de incredere in propriile capacitate, ori o lipsa de claritate a strategiei etc.
  5. Iti doresti mai mult de la viata, de la cariera sau de la bussines –  ceva din tine iti spune ca vrei mai multi si poti mai mult. Simti zilnic ca iti irosesti resursele sub potentialul tau. In aceasta etapa nu ai o problema specifica sau un obiectiv ci pur si simplu stii ca vrei mai mult iar cu ajutorul coachului iti poti clarifica ce inseamna concret pentru tine acest  Mai Mult.

Acestea sunt cateva dintre situatiile in care sesiunile de coaching ti-ar fi de folos sa iti schimbi viata.

De cele mai multe ori in calea fericirii proprii stam chiar noi insine, din motive de lipsa de cunoastere, lipsa de strategie, motivatie, incredere si siguranta in propriile abilitati. Decide sa te dai din calea fericirii tale si sa iti devii aliat si nu sabotor.

Consilierea psihologica si psihoterapia:

Ce este psihoterapia integrativa, consilierea psihologica si cum te poate ajuta un psihoterapeut?

Pe fiecare dintre noi viata ne incearca la un moment dat in diferite feluri si la diferite varste.  Aceste incercari isi lasa asupra noastra impactul pe care il au la nivel emotional, psihic, profesional, relational si social. Situatiile prin care trecem nasc in noi emotii, suferinta, frici, credinte despre trecut si viitor, concluzii despre barbate, femei, viata, parinti, colegi, sefi si asa mai departe in functie de specificul fiecarei experiente in parte.

Toate aceste trairi raman inmagazinate in sufletul tau, in mintea ta cat mai ales in subconstientul tau. Cu trecerea timpului, prin alegerea de a-ti continua viata cu speranta ca toate se vor rezolva de la sine, intradevar obtii de la un punct incolo o diminuare a durerii sufletesti dupa ce a trecut experienta. Rational iti explici ca ai depasit momentul. In timp, creierul tau, printr-un mecanism de aparare, blocheaza  suferinta si te tine departe de ea. Este situatia rezolvata? Aparent, da. Crezi ca ai uitat de pierderea suferita, incepi o noua relatie şi totul pare sa mearga bine. Doar ca incepi sa realizezi ca nu poti sa te  deschizi emoţional fata de noul partener, ti-e teama (poate inconstient) ca il vei pierde şi devii agresiv/a  eventual simţi furie catre partener, iti dai seama ca simti nevoia să-l controlezi, nu reusesti sa ai incredere in el, devii posesiv, gelos, rautacios.

Acest lucru se intampla datorita faptului ca initial nu ai rezolvat cu adevarat problema, ci tot ce ai facut a fost sa o reprimi cu tot cu durerea provocata ( furie, tristete, dezamagire, ura, resentimente, judecati, frica, vinovatie, rusine etc..), te-ai incarcat cu inca un bagaj emotional si ai mers mai departe. Insa “gunoiul” nu a fost curatat si aruncat, ci face parte inca din amintirile tale, din emotiile tale, din trairile si experientele tale. Iar noua situatie de viata nu face decat sa il scoata la suprafata.

Psihoterapia , consilierea psihologica vin sa te ajute prin metodele proprii sa descoperi si sa rezolvi CAUZA si nu doar SIMPTOMUL.

Prin relatia psihoterapeutica creata te vei simti inteles, sustinut, fara sa fii judecat sau interpretat, vei fi ascultat si vei reusi sa exprimi emotiile ramase neexprimate, vei reusi sa intelegi “butoanele” declansatoare din anumite situatii, reactiile si cauza lor.

Prin psihoterapie si consiliere psihologica vei face “curatenie” prin bagajul tau emotional astfel incat sa poti trai din nou viata cu incredere, bucurie, evitand sa iti traiesti viata sub greutatea emotiilor si trairilor blocate. Aici iti vei folosi mintea in folosul tau si nu impotriva ta.

Ce este psihoterapia Integrativa?

“In ziua de azi este recunoscut faptul ca aplicarea unor tratamente psihosociale identice tuturor clientilor este neadecvată şi probabil imposibilă. Oamenii diferiti au nevoie de lucruri diferite. Eficacitatea şi aplicabilitatea psihoterapiei vor fi crescute prin adaptarea acesteia la nevoile unice ale clientului, nu prin impunerea unor metode de tip “ fit in the box” asupra unor consumatori de servicii psihologice. Mandatul integrativ este cuprins in faimoasa intrebare a lui Gordon Paul (1967): Ce tratament, de catre cine, este cel mai eficace pentru acest individ cu acea problema specifica, şi în ce set de circumstantte?
Noi, cei formați la ARPI, adaptam relaţiile terapeutice la nevoile specifice şi variate ale fiecarui client.

In procesul dezvoltarii conceptului deschis de „sine-în-relație”, vom explora sase domenii diferite legate de sine:

  1. Domeniul biologic: relația sinelui cu corpul. Acesta se referă la relația pe care Eu o am cu propriul meu corp. Aici exploram experiența de sine a unei persoane ca ființă vie; modul în care persoana îsi „însuflețește” propriul corp și relația pe care o are cu sinele trupesc.
  2. Domeniul intra-psihic: relația sinelui cu sinele. Acesta se referă la lumea interioara a experiențelor unei persoane, inclusiv dialogurile între diferitele parți ale sinelui si cum acestea se constituie si se dezvolta cu timpul. Cautam moduri de înțelegere a naturii si funcționării cadrului de referință al unei persoane care formează baza experienței sinelui-în-lume.
  3. Domeniul interpersonal: relația sinelui cu ceilalți. Aici vom urmări domeniul relațiilor interpersonale și modul în care negociem legătura noastră cu cei din jur. Vom cerceta importanta procesului de atașare si calitatea relațiilor inter-subiective timpurii reciproce si interactive ce creează modelul relaționării ulterioare si al nevoilor personale în cursul vieții.
  4. Domeniul intercultural si contextual privește relația dintre sine si context, urmărind integrarea experienței sinelui în context. Vom studia influentele sociale, politice, istorice, economice, culturale si organizaționale asupra dezvoltării simțului de sine.
  5. Domeniul ecologic: relația sinelui cu mediul înconjurător si natura. Aici vom studia relația persoanei cu mediul sau natural si modul în care sensibilitatea sa (ori lipsa acesteia) poate influenta existenta ei în lume.
  6. Domeniul transcendental: relația sinelui cu lumea transpersonala si spirituala. Aici avem în vedere maniera în care omul cauta sa dea un sens mai larg existentei sale si modul în care acesta poate fi dobândit prin dezvoltarea sinelui spiritual al persoanei”.

 

Indiferent de provocarile cu care te surprinde viata, eu consider ca absolut fiecare dintre noi are nevoie de un demers de autocunoastere, autodezvaluire si chiar curatare, vindecare a traumelor inregistrate, a durerilor din trecut, o intelegere a evenimentelor, o gestionare sanatoasa a conflictelor si o rearmonizare a relatiilor.

Te invit sa pasesti in cea mai frumoasa si productiva calatorie a vietii..calatoria catre intalnirea cu Tine!

Cu iubire si incredere,

Catalina