RELATII INCHEIATE SI RELATII TERMINATE…SUNT ACELASI LUCRU?

In ultima perioada de timp un numar mare de divorturi tin prima pagina a ziarelor…insa acest lucru se intampla din ce in ce mai des si in viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti asemenea noua.

Motivele acestor despartiri sunt particulare si subiective, insa o parte dintre ele sunt un numitor comun pentru fiecare separare.
Insa dintre cei care spun ca “au terminat” relatia cati o incheie cu adevarat?!


O relatie terminata este una in care parteneri se muta in locatii separate, isi impart eventualele bunuri si isi separa responsabilitatile.
Insa o relatie terminata fizic nu este intotdeauna acelasi lucru cu o relatie incheiata si la nivel mental.
Procesul incheierii unei relatii este unul mai complex si necesita constientizare si perseverenta.
Desi te-ai mutat separat inca cumperi acelasi tip de prajituri desi tie nu ti-au placut niciodata intr-un mod deosebit, continui sa gandesti in termeni de doi, iti conditionezi actiunile functie de reactia ei sau a lui..eviti sa mergi in locurile in care exista posibilitatea sa va intalniti..
Iti spui ca mai pastrezi cateva poze ca amintire sau iti faci un cd pentru masina si strecori printre melodii si cateva dintre “melodiile voastre”.
Tu sustii sus si tare ca nu te afecteaza, ca esti vindecata si ca totul tine de domeniul trecutului.
Insa actiunile tale spun altceva.
Daca te trezesti facand lucruri de acest fel, daca ti se schimba starea si nu gasesti o explicatie logica este foarte bine sa te gandesti la aceste aspecte.
Sa le constientizezi si sa realizezi cat de mult esti inca legata mental de aceasta fosta relatie?
O relatie incheiata cu adevarat este atunci cand actiunile tale sunt 100% ale tale, cand nu te simti conditionata de nimic si mai ales atunci cand renunti la justificari.
Atunci cand actiunile tale reprezinta doar vointa ta, cand nu ai niciun sentiment de anxietate si nicio conditionare, atunci poti spune ca esti pe cale sa gandesti doar pentru tine.
Unul dintre cele mai toxice sentimente si totusi foarte des intalnit este faptul ca unul dintre parteneri, deseori cel care initiala ruptura, se simte vinovat daca este fericit.
Si atunci incepe sa isi saboteze singur actiunile.
Acest proces are loc la nivel subconstient si necesita atentie si acceptare pentru a putea trece peste.
Unii dintre cei care initiara ruptura, asteapta ca celalalt partener sa fie mai intai fericit.
Si asta pentru ca nu isi pot asuma responsabilitatea propriei fericiri. Sau daca se intampla sa fie totusi fericiti, fie ascund acest lucru, fie fac in asa fel incat sa se autosaboteze.
In cazurile extreme se pot autopedepsi ajungand la diferite “accidente” sau “probleme” de orice fel.
Autosabotarea este una dintre cele mai periculoase capcane de care multi dintre noi nici macar nu suntem constienti.
Acest fenomen este strict legat de genul de credinte si judecati pe care le avem integrate la nivel subconstient in sistemul nostru mental.
Pe marginea acestor credinte care pot fi de genul ” nu merit”, “nu pot”, ” nu am voie”, construim propriile limitari, auto-invinovatiri, sabotari si auto-pedepsiri.
Inconstient, atunci cand experienta de zi cu zi vine sa contrazica aceste credinte si conditionari, tindem sa ne autosabotam tocmai p entru a ne valida in continuare credintele deja existente.
Astfel incat, daca una dintre credintele tale este ca “nu meriti sa fii fericita”, sau ” nu esti indeajuns de buna” nu iti vei putea asuma propria fericire, sau mai rau vei intreprinde actiuni care te vor aduce din nou in zona deconfort, in zona de suferinta initiala pentru ca esti deja obisnuita cu ea si stii sa gestionezi astfel de stari.
Singurul motiv pentru care nu iti ies lucrurile asa cum vrei tu, sau pentru care fericirea nu este o stare de spirit normala in viata ta, este pentru ca ai ca tipar ausosabotarea ce este sustinuta de convingerile ascunse de care am vorbit mai sus

.
Rezultatele pe care le avem in viata noastra sunt reflexia fidela a credintelor noastre limitative.
Exista solutie insa pentru orice in viata noastra.
Poti incepe prin a fi constienta de actiunile si alegerile pe care le faci zi de zi.
Poti decide daca iti fac bine sau rau iar in functie de raspuns sa iei decizia daca vrei sa continui sau nu in acelasi fel.
Poti sa renunti la credintele limitative pe care le-ai inregistrat cand erai copil, si poti sa alegi sa o faci mai ales pentru ca nu sunt ale tale.
Poti incepe sa iti construiesti singura alte credinte bazate pe experienta ta de adult, credinte care iti vor da voie sa fii fericita!
Este un proces frumos, anevoios pe alocuri, dar rezultatele iti vor reda sentimentul fericirii si impliniri pe care fiecare dintre noi il cautam!

 

http://www.psychologies.ro/anchete-si-dosar/relatiile-incheiate-si-relatiile-terminate-sunt-acelasi-lucru-2140311

 

www.catalinaolteanu.ro

Catalina Olteanu trainer & psiholog

Catalina

Leave a Reply