Oamenii stiu mai bine ce NU VOR decat ce vor!

Nu crezi? Atunci pune mana pe un pix si noteaza pe o coala de hartie..

In primul rand observa ca prima lista de care te vei apuca va fi cea cu ce anume NU VREI..:) si garantat va fi mai lunga…nu, nu ma joc cu autosugestia ci iti spun ceea ce demonstreaza studiile.

Iar in a doua faza, la lista cu ce vrei, le vei trece prin toate filtrele posibile, cele logice sau care sa fie cat mai apropiate de realitate, cele pe care le crezi realizabile catusi de putin..

Iti recomand cu caldura sa faci un exercitiu…Da-ti voie sa visezi…

Scrie pe o coala de hartie alba sau poate colorata tot ceea ce iti doresti tu pentru viitorul tau indiferent de cat de aberant ti se pare, de nerealizabil sau de stupid…

E doar un exercitiu de imaginatie si creativitate. Poti sa arunci foaia apoi. Insa in timpul exercitiului vei putea sesiza cat de tare te autolimitezi, te cenzurezi, cum nici macar sa visezi nu iti mai dai voie..

Revenind la ceea ce vrem si ceea ce nu vrem, atunci cand te apuci sa asterni pe hartie aceste lucruri, situatia cu ce nu vrei iti este foarte clara si nici nu iti va lua mult timp de gandire.

Ei, in cazul lucrurilor pe care le vrei devine putin mai complicat, ai nevoie de mai mult timp de gandire..

DE CE acest fenomen?

In primul rand exista 2 tendinte psihologice care motiveaza oamenii:

1. Fuga de ceva (frici, temeri, spaime, teama de a pierde ceva, frica de a ajunge intr-o anumita situatie, nevoi neimplinite).

2. Fuga spre ceva (motivatia obtinerii unui benefiuciu, fuga spre acesta, o situatie ideala dorita, nevoie transformata in dorinta)

In Romania din cauza educatiei, a religiei si a conditiilor de trai si de studiu mult inapoiate altor tari, am crescut cu frica de a pierde mereu ceva, cu teama in san. Parintii nostri au fost educati de asemenea in acest spirit si ne-au inoculat fara sa vrea aceleasi temeri.

Asadar, marea noastra majoritate suntem motivati de o teama..

S-au facute cateva studii interesante pe acest fenomen in cadrul unor companii din Romania, pentru a descoperi ce anume poate motiva un angajat sa fie cat mai productiv.

Rezultatele nu au fost deloc surprinzatoare..

Pe o parte din angajati au incercat sa ii motiveze promitandu-le la sfarsitul unui trimestru de vanzari, celor cu rezultate notabile, o vacanta in strainatate platita integral de companie.

Cealalta parte de angajati a fost avertizata ca la sfarsitul trimestrului de vanzari cei care nu vor avea rezultate notabile vor fi concediati..

Care credeti ca au fost rezultatele? Da, exact cele la care va ganditi si voi..Dintre cei motivati cu varianta vacantei, foarte putini au fost cei care s-au facut remarcati.. Pe cand din categoria celor avertizati cu concedierea rezultatele au fost dintre cele notabile.

Dandu-ti seama din ce categorie faci parte, iti va fi de folos sa stii cum te poti motiva singur, sau care sunt modalitatile la care reactionezi bine.

Datorita acestui tipar psihologic, cei mai multi oameni nu stiu sa descrie cu exactitate CE VOR. Pentru ca ei stiu foarte bine ce nu vor..

Atunci cand vrei rezultate in viata ta, atunci cand vrei sa stabilesti unde vrei sa ajungi si ce anume vrei sa schimbi este foarte important sa stii catre ce te indrepti. Care iti este de fapt scopul, ce vrei de fapt sa obtii cu adevarat?

Daca nu obtii ceea ce iti doresti in viata, acesta este unul dintre motive..nu esti decis si nu esti specific.

Inainte de a cauta moduri prin care sa faci lucruri, motivatii interioare sau exterioare prin care sa ajungi “acolo”, observa daca exista suficienta emotie in obiectivul tau, acea emotie care sa te miste, care sa te faca sa te simti entuziasmat numai cand te gandesti la cei vei obtine..

Exista ea in obiectivul tau? Daca da…da-i bataie!! Actioneaza in pasi mici..pe care tu ti-i stabilesti.

Daca ea nu exista inseamna ca poate fie nu iti este destul de clar ce vrei, fie acel obiectiv nu este al tau cu adevarat, si este inoculat de dorinta de a demonstra ceva cuiva, sau de a implini visele altcuiva si nu ale tale..

E important sa iti dai seama ale cui vise vrei sa le implinesti..ale tale sau nu?

Pentru ca altfel, vei lupta pentru un job si cand il vei avea nu iti va aduce satisfactia pe care tu o asteptai..

Vei cauta sa cumperi fericirea si multumirea cu bani…

Vei cauta dragostea in locuri si persoane gresite..

Asadar, ce vrei cu adevarat?

Ia un pix si o foaie…

Ce iti doresti?

Catalina

2 Comments

  1. bravo Cătă, îmi place tare mult!

Leave a Reply