Importanța Inteligenței Emoționale în viața noastră

Probabil că marea noastră majoritate, am observat rapiditatea cu care se întâmplă lucruri în zilele noastre. Și ele nu numai că se întâmplă, dar se și schimbă la fel de repede.

Informația circulă, indiferent dacă tu o auzi sau nu, lumea evoluează în ritmul ei indiferent că tu reușești sau nu să ții pasul cu ea. Așa încât mereu ne dorim să ne adaptăm cât mai repede și mai ușor lumii în care trăim și socializam. Și apoi vrem să știm mai mult, să putem mai mult, să avem mai mult. Lucru perfect normal,pentru că face parte din evoluția noastră.Una dintre marile provocări ale fiecărei zile este să putem fi cu un pas înainte sau cel puțin să “fim mereu pe fază”.Și atunci îmi pun întrebarea ce ar fi dacă ne-am obișnui copii să se adapteze de mici cu acest ritm, ușurându-le situația și nelăsându-i să fie luați prin surprindere?De ce să nu le dăm ocazia să își poată răspunde singuri de la o vârstă destul de fragedă la niște întrebări la care nouă ne-au luat câțiva ani buni să ne răspundem…mulți dintre noi și acum caută răspunsuri la multe din întrebări…

Copilăria și adolescentă sunt ferestre de oportunitate pentru a formă obiceiurile emoționale esențiale care ne vor domină întreagă existența.
Noi, oamenii, avem două minți:
1.Cea care gândește
2.Cea care simte.

De cea care gândește se ocupă școala.

Dar de cea care simte se ocupă foarte puțini.

Așa apare diferență de IQ(inteligență pură) și EQ(inteligență emoțională).
Karen Arnold, profesor de pedagogie la Universitatea din Boston, ne da următoarea explicație: “Atunci când știm de o persoană că a absolvit o facultate, știm doar că a reușit cu bine acolo unde tot ce a făcut s-a măsurat în note. În schimb nu știm nimic despre felul în care reacționează la vicisitudinile vieții.”
În multe situații din viață, IQ-ul nu ne foarte mult, pentru că situația respectivă cere abilități de EQ.
Faptul că ai terminat Politehnica, șef de promoție, nu te va ajută foarte mult atunci când te vei întâlni cu șeful de scară care te întreabă pe un ton NU foarte prietenos:”Auzi, când mai plătești și tu la întreținere, că ne tăie apa?”, iar tu în loc să îi zâmbești și să mergi mai departe în drumul tău, îți pierzi timpul și energia certându-te cu el, care are câteva clase în plus față de tren…

Concluzia: Inteligență la învățătura nu te pregătește corespunzător pentru provocările de tot felul ale vieții. Un IQ ridicat nu este o garanție de prosperitate și fericire, pentru că școală noastră se concentrează asupra capacităților de învățare (memorare, redare, înmulțire, adunare..)ignorând inteligență emoțională care contează enorm în destinul nostru personal.
Aptitudinile emoționale bine dezvoltate determină cât de bine ne putem folosi de talentele pe care le avem, inclusiv de inteligență pură sau academică.

Și aici intervine rolul unui trainer, coach sau profesor pasionat cu adevărat de psihologie sau chiar și al oricărei persoane determinate să folosească inteligență emoțională în avantajul sau..să facă puțină lumina în amalgamul de informații, sentimente și emoții care uneori ne năvălesc și nu știm de unde vin și unde se duc.
Definiția Trainerului în DEX este cea de antrenor, așa încât vom folosi această formă a cuvântului, deoarece tradus în română și anume Formator, DEX-ul ni-l definește că fiind ” muncitor calificat care confecționează forme de turnătorie”…?!?..și va asigur și eu, și după cum bine știți și voi NU cu asta se ocupă un trainer pe soft skills..:))
Poate în schimb să “confecționeze” diferite forme de joc, activități creative prin care să scoată la iveală și mai apoi să “antreneze” acele aptitudini de care avem atât de multă nevoie în mediul social în care ne desfășurăm activitatea și/sau în care ne trăim viață.

Acum că am făcut o diferențiere între aceste două tipuri de inteligență, și am înțeles la ce ne ajută dezvoltarea inteligenței emoționale, mă bucur că v-am atras în povestea mea și va promit și alte articole viitoare la fel de interesante.
Va doresc o zi în care să va puneți cât mai multe întrebări și la care să va răspundeți într-un mod cât mai plăcut și simplu..:)

Catalina

Leave a Reply