Fericirea?! Și TU o cauți?!

Și TU o cauți?..Și EU…de fapt toată lumea o caută…Normal. Ea vine, stă puțin, te scoate din zona de confort, funcționezi la parametrii maximi, ești motivat și chiar dacă afară tună și fulgeră..nu contează..pentru tine e soare!..Apoi..dispare..Și TU rămâi năuc și începi să o cauți în toate lucrurile și în toate persoanele..Îi suspectezi pe toți că ți-au luat fericirea…o cauți adânc în ochii lor…poate o zărești totuși…

 

Undeva în mine exista demult răspunsul că ăsta e scopul de fapt:  fericirea.  Dar îmi spuneam că o să o dobândesc având o carieră, sau o firmă a mea..oricum fiecare are răspunsurile sale..
Apoi am văzut că și cei mai mulți din jurul meu răspundeau la fel…vreau să am un job bine plătit, vreau să am mașina aia neagră de m-a făcut să-mi stea inima în loc azi la semafor, vreau să îmi petrec mai mult timp cu iubita, vreau o jucărie nouă..mereu vreau, vreau, vreau..
La toate aceste răspunsuri am continuat cu întrebarea ” DE CE”?.. Și primeam alte și alte răspunsuri.  Iar eu în încăpățânarea mea întrebam din nou  ” DE CE”?..
În final am ajuns cu toții la același răspuns, la aceeași concluzie, la același scop, spune-i cum vrei…Toți căutăm fericirea!  Toți ne dorim fericirea!  Diferența e că o căutăm și o dobândim altfel.
Apoi am aflat despre Știința Fericirii!
Studiind am descoperit un domeniu relativ nou, cunoscut mai mult sub denumirea de psihologie pozitivă.
Până atunci, toți psihologii se ocupau de persoanele cu probleme psihice și cum să facă să îi aducă pe aceștia mai aproape de normalitate. Însă de ce anume i-ar putea face fericiți pe oamenii obișnuiți nu se ocupase nimeni.
S-a făcut un studiu pe câstigatorii la loto, în care erau comparate nivelul fericirii înainte de a câștiga și nivelul fericirii la un an după ce au câștigat…și ce să vezi?!..stupoare..gradul de fericire al persoanei revine la cel de dinainte..păi bine și cu toate carierele din lume, și cu toții bani și toate mașinile cum rămâne?  Cum rămâne cu plânsul mai confortabil dintr-un bolid de lux decât cel de pe o bicicletă?..
Înseamnă de fapt că atingerea scopului dorit nu aduce fericire în mod constant. Este o fericire de moment, asemenataore cu sentimentul ăla nebun și frumos de îndrăgostire!
Cei care au făcut aceste studii, au conceput de asemenea o schemă în care spuneau că oamenii pentru a fi fericiți au nevoie de 4 lucruri:

CONTROL PERCEPUT –  adică să deții conștient controlul asupra deciziilor și asupra vieții tale.
PROGRES PERCEPUT – să simți că progresezi constant, că pe perioade scurte din viața ta ( 6luni în genere) progresezi încet și sigur
INTERCONECTIVITATE – numărul dar mai ales profunzimea relațiilor tale
VIZIUNE/SENS –  se referă la faptul că tu ca persoană să faci parte din ceva mai mare decât tine, să dai sens vieții tale participând la ceva    măreț.
Analizând la rece, sunt de acord că după satisfacerea nevoilor primare din piramida lui Maslow, acestea sunt de asemenea esențiale.
Pe de altă parte ei spun că există 3 tipuri de fericire:
Fericirea de tip Plăcere : se atinge relativ ușor însă este cea mai efemeră. Cum ai ajuns la ea te și gândești la următorul nivel. Este cea mai efemeră pentru că este foarte greu aproape  imposibil să menții un flux constant de stimuli.
Fericirea de tip Pasiune : este genul de fericire întâlnită în relațiile dintre persoanele cu o chimie extraordinară. Gradul de fericire este unul ridicat însă durează doar până la consumarea pasiunii dintre cei doi.
Fericirea unui scop mai înalt: să contribui la ceva cu o semnificație majoră pentru tine, la o mișcare a fericirii care să facă din această lume un loc mai bun.
Probabil că fiecare dintre noi a avut parte dacă nu de toate, măcar de unul dintre aceste tipuri de fericire.
După ce am ajuns la concluzia că orice fac sau vreau să fac este pentru că vreau să fiu fericită, m-am gândit ce ar fi dacă aș lua-o în sens invers? Să pornesc de la premisa că întrebările și răspunsurile potrivite mă pot aduce mai aproape de fericire, să renunț la ideea că atunci când voi avea o mașină mai luxoasă, o carieră de vis voi fi cu adevărat fericită..
Așa că mi-am făcut o listă cu momentele în care mă simt eu fericită..și la final am observat că de fapt sunt atâtea lucruri minore care îmi aduc fericirea..o baie fierbinte și parfumată, gustul de ciocolată cu cireșe, o melodie care să îmi trezească o anumită stare…Bine recunosc că am trecut totuși pe listă și mașina neagră de la semafor..:)
Fă-ți și tu o astfel de listă. Vei descoperi câte lucruri te fac de fapt fericit! Și că poți să faci zi de zi aceste lucruri astfel încât sentimentul de a fi fericit să fie cât mai prezent în viața ta.
Apoi dăruiește din fericirea ta și celorlalți. Nu se va împuțina niciodată dacă o vei împarți..funcționează după alte principii.
Fericirea ca și iubirea dacă o împarți..se înmulțește..:)
Acum…ai de ales…
Poți alege să lași în urmă tot ce ai citit și să mergi mai departe cu viața ta ca și până astăzi…
Sau poți face parte din oamenii care ajută lumea să devină un loc mai bun și mai vesel…
Alegerea, evident, îți aparține..:)

                                                                   “Mii de lumânări pot fi aprinse pornind de la una singură,
                                                                                              Iar viața lumânării nu va fi scurtată.
                                                                      Fericirea nu se va împuțina niciodată dacă o veți împarți.”
   
                                                                                                                     BUDDHA

Catalina

Leave a Reply